- Magneteksan
- > Köşeli Elek Mıknatıslar
- > 260×260 mm Ø25 mm 5 Çubuklu Neodyum Elek Mıknatıs – İlaç Yardımcı Madde Üretim Hattı
260×260 mm Ø25 mm 5 Çubuklu Neodyum Elek Mıknatıs – İlaç Yardımcı Madde Üretim Hattı
Genel Özellikler
- İlaç yardımcı madde hatlarına yönelik tasarım
- 5 adet neodyum manyetik çubuk
- Ferromanyetik metal parçacık kontrolü
- Kare paslanmaz çelik çerçeve
- 1 Tesla güçlü manyetik alan
- Hammadde besleme noktalarında kullanım
- Manuel temizlenebilir yapı
- Elektrik gerektirmeyen manyetik sistem
Teknik Özellikler
- Elek Ölçüsü: 260×260 mm
- Çubuk Çapı: Ø25 mm
- Çubuk Uzunluğu: 250 mm
- Çubuk Sayısı: 5 Adet
- Manyetik Kalite: N35 Neodyum
- Manyetik Alan: 1 Tesla
- Gauss Değeri: 10.000 Gauss
- Çerçeve Malzemesi: AISI 304
- Çubuk Kılıfı: AISI 304
- Maksimum Sıcaklık: 80°C
- Temizleme Yöntemi: Manuel
- Montaj Şekli: Belirtilmemiş
260×260 mm Ø25 mm 5 Çubuklu Neodyum Elek Mıknatıs, ilaç yardımcı madde üretim hatlarında ferromanyetik metal parçacıklarının tutulmasına yardımcı olur. N35 kalite, 10.000 Gauss manyetik alan ve AISI 304 paslanmaz çelik yapıya sahiptir. Maksimum 80°C’de çalışır ve manuel olarak temizlenir.
| Teknik Özellik | Değer |
|---|---|
| Ürün Tipi | Köşeli Neodyum Elek Mıknatıs |
| Kullanım Alanı | İlaç Yardımcı Madde Üretim Hattı |
| Elek Ölçüleri | 260×260 mm |
| Çerçeve Geometrisi | Kare |
| Manyetik Çubuk Sayısı | 5 Adet |
| Manyetik Çubuk Çapı | Ø25 mm |
| Manyetik Çubuk Uzunluğu | 250 mm |
| Manyetik Malzeme | Neodyum (NdFeB) |
| Manyetik Kalite | N35 |
| Manyetik Alan Değeri | 10.000 Gauss (1 Tesla) |
| Çerçeve Malzemesi | AISI 304 Paslanmaz Çelik |
| Manyetik Çubuk Kılıfı | AISI 304 Paslanmaz Çelik |
| Maksimum Çalışma Sıcaklığı | 80°C |
| Temizleme Yöntemi | Manuel |
| Montaj Şekli | Belirtilmemiş |
| Yüzey İşlemi / Hammadde Uyumu | Belirtilmemiş |

1. 260×260 mm İlaç Yardımcı Madde Neodyum Elek Mıknatıs Nedir?
260×260 mm Ø25 mm 5 çubuklu neodyum elek mıknatıs, ilaç üretiminde kullanılan yardımcı maddelerin uygun hammadde besleme ve transfer noktalarında ferromanyetik metal parçacıklarının tutulmasına yardımcı olan endüstriyel bir manyetik ayırma ekipmanıdır. Kare çerçeveli tasarımı, belirli ürün geçiş açıklıklarında manyetik kontrol bölgesi oluşturulmasını sağlar.
Ürünün manyetik sisteminde 5 adet Ø25×250 mm ölçülerinde N35 kalite neodyum manyetik çubuk bulunmaktadır. Bu çubukların 10.000 Gauss (1 Tesla) olarak belirtilen manyetik alanı, uygun ferromanyetik parçacıkların tutulmasına yönelik kullanılır.
Manyetik çubukların dış kılıfları ve kare çerçeve AISI 304 paslanmaz çelikten üretilmiştir. Bu malzemeler, ürünün endüstriyel konstrüksiyonunu oluşturan doğrulanmış teknik bileşenlerdir.
Ürün maksimum 80°C çalışma sıcaklığına sahiptir ve temizleme yöntemi manueldir. Elektrik gerektirmeyen kalıcı neodyum mıknatıslarıyla uygun proses koşullarında ferromanyetik metal kontrolüne katkıda bulunabilir.
2. İlaç Yardımcı Madde Üretiminde Manyetik Elek Kullanımının Önemi
İlaç üretiminde kullanılan yardımcı maddeler, etkin farmasötik bileşenler dışında formülasyona belirli işlevler kazandırmak amacıyla tercih edilen malzemelerdir. Bu maddeler üretim öncesinde çeşitli hazırlama, depolama ve transfer aşamalarından geçebilir.
Hammadde taşıma ve mekanik işleme süreçlerinde demir veya ferromanyetik çelik parçacıklarıyla kirlenme ihtimali bulunabilir. Manyetik ayırma sistemleri bu tür kirleticilerin kontrolüne yardımcı olacak bir proses aşaması oluşturabilir.
Beş çubuklu neodyum elek, uygun malzeme geçiş bölgesinde birden fazla manyetik tutma yüzeyi sağlar. Böylece ferromanyetik parçacıkların manyetik çubuklarla etkileşime girme olasılığı desteklenebilir.
Manyetik eleğin kullanılması, bütün kalite risklerinin ortadan kaldırıldığı anlamına gelmez. İlaç üretimindeki kalite ve yabancı madde kontrol gereksinimleri, tesisin doğrulanmış prosedürleri kapsamında ayrıca değerlendirilmelidir.
3. 260×260 mm Kare Elek Çerçevesinin Özellikleri
Ürünün dış çerçeve ölçüsü 260×260 mm’dir. Kare geometrisi, uygun boyuttaki kare veya dikdörtgen ürün geçiş açıklıklarında mekanik yerleşim değerlendirmesi yapılmasına imkân verir.
Çerçevenin içerisinde beş adet paralel manyetik çubuk bulunmaktadır. Bu çubukların kapladığı alan, malzemenin geçebileceği serbest açıklığı etkiler.
260×260 mm ölçüsü, eleğin gerçek net akış alanı veya kapasitesiyle aynı değildir. Çerçeve kalınlığı, çubuk aralıkları ve diğer geometrik özellikler dikkate alınarak geçiş kesiti ayrıca değerlendirilmelidir.
Montajdan önce kullanılacak hazne veya besleme ekipmanının ölçüleri kontrol edilmelidir. Ürünün kesin montaj şekli bildirilmediğinden belirli bir mekanik bağlantı yöntemi doğrulanmış özellik olarak sunulmamaktadır.
4. Beş Çubuklu Neodyum Manyetik Elek Tasarımı
Ürün içerisinde beş adet Ø25 mm çapında neodyum manyetik çubuk kullanılmaktadır. Bu çubuklar kare çerçeve içerisinde paralel olarak konumlandırılmıştır.
Her manyetik çubuğun uzunluğu 250 mm’dir. Çubukların bu boyutsal özellikleri, manyetik eleğin yapısının ve kullanım alanının değerlendirilmesinde önemlidir.
Beş çubuklu tasarım, malzeme geçişinde birden fazla manyetik kontrol yüzeyi oluşturur. Ancak gerçek tutma performansı, parçacıkların manyetik özelliklerine ve çubuklara yakınlıklarına bağlıdır.
Manyetik çubukların birbirine olan kesin uzaklıkları paylaşılmamıştır. Bu nedenle boşluk ölçüleri, net geçiş alanı ve ayırma kapasitesi hakkında doğrulanmamış sayısal bilgi verilmemelidir.
5. N35 Neodyum Mıknatıs Kalitesi ve Manyetik Özellikleri
Manyetik elekte N35 kalite neodyum mıknatıs kullanılmaktadır. Neodyum-demir-bor esaslı mıknatıslar, yüksek manyetik enerji yoğunluğu sağlayan kalıcı mıknatıs malzemeleri arasındadır.
N35 sınıflandırması, mıknatısın maksimum enerji çarpımıyla ilişkili bir kalite bilgisidir. Bu sınıf, dış kılıf yüzeyinde ölçülecek manyetik alan değerini tek başına belirlemez.
Bu model için 10.000 Gauss manyetik alan değeri bildirilmiştir. Manyetik çubukların bütün yüzeylerinde aynı değerin bulunduğu, ölçüm yöntemi belirtilmeden varsayılmamalıdır.
Neodyum mıknatısların performansı sıcaklık ve manyetik düzen gibi faktörlerden etkilenebilir. Bu nedenle ürünün maksimum 80°C çalışma sıcaklığına uyulması önemlidir.
6. 10.000 Gauss (1 Tesla) Manyetik Alanın Teknik Önemi
Ürünün manyetik alan değeri 10.000 Gauss olarak belirtilmiştir. Manyetik akı yoğunluğu bakımından bu değer 1 Tesla’ya eşdeğerdir.
Manyetik alanın büyüklüğü, ferromanyetik parçacıkların tutulmasını etkileyen önemli parametrelerden biridir. Ancak parçacığın yüzeye uzaklığı ve manyetik alanın değişim hızı da tutma kuvveti üzerinde rol oynar.
Manyetik alan ölçümleri, kullanılan sensöre ve ölçüm noktasına göre farklı sonuçlar verebilir. Bu nedenle 10.000 Gauss değeri bütün aktif yüzeyin eşit performans gösterdiğine ilişkin bir garanti olarak yorumlanmamalıdır.
Belirli bir partikül boyutunun kesin yakalanacağını söylemek için yalnızca Gauss değeri yeterli değildir. Gerçek performans uygun test yöntemleriyle ve işlem görecek hammadde üzerinden doğrulanmalıdır.
7. İlaç Yardımcı Maddelerinin Üretim Süreçlerinde Kullanım
Farmasötik yardımcı maddeler, üretim süreçlerinde farklı fiziksel biçimlerde bulunabilir. Toz, granül ve diğer malzeme formlarının geçiş özellikleri birbirinden farklı olabilir.
Neodyum elek mıknatıs, uygun hammadde giriş ve transfer noktalarında ferromanyetik metal kontrolü için değerlendirilebilir. Ürünün kullanılacağı konum, tesisin proses düzenine göre belirlenmelidir.
Beş manyetik çubuk, ürün akışı içerisinde birden fazla tutma yüzeyi oluşturur. Bu yüzeylerin etkinliği, hammadde akışının çubuklara olan uzaklığına ve malzemenin hareket özelliklerine bağlıdır.
Ürün, ilaç yardımcı madde üretimi için hedef uygulama olarak konumlandırılmıştır. Belirli bir farmasötik üründe kullanıma uygunluğu, ilgili proses ve kalite koşulları doğrulanmadan kesin olarak belirtilmemelidir.
8. Laktoz Üretiminde Ferromanyetik Metal Kontrolü
Laktoz, bazı farmasötik formülasyonlarda yardımcı madde olarak kullanılan bir bileşendir. Üretim veya işleme sırasında farklı hammadde transfer ve hazırlama aşamalarından geçebilir.
Uygun bir laktoz işleme hattında ferromanyetik metal kontrolü için manyetik elek kullanılabilir. Ancak bu ürünün belirli bir laktoz prosesinde test edildiği veya kullanıldığı doğrulanmamıştır.
Laktoz tozunun tane boyutu, nemi ve akış davranışı manyetik elek içerisindeki hareketini etkileyebilir. Bu nedenle kullanılacak gerçek hammaddeyle akış uygunluğu ayrıca değerlendirilmelidir.
Manyetik eleğin amacı laktozun kimyasal saflığını doğrudan artırmak değildir. Temel işlevi, uygun ferromanyetik metal parçacıklarının malzeme akışından tutulmasına yardımcı olmaktır.
9. Farmasötik Nişasta Hammadde Hatlarında Kullanım
Nişasta ve nişasta türevleri, belirli ilaç formülasyonlarında yardımcı madde olarak kullanılabilir. Bu hammaddelerin işlenmesi sırasında yabancı madde kontrolü önem taşıyabilir.
Neodyum elek mıknatıs, uygun nişasta hammadde transferlerinde ferromanyetik parçacıkların tutulması amacıyla değerlendirilebilir. Kullanılacak proses noktasının mekanik ve malzeme özellikleriyle uyumlu olması gerekir.
Nişasta bazlı tozların akış davranışı nem ve ürün yapısına bağlı olarak değişebilir. Manyetik çubuklar arasında malzeme birikmesi veya geçişin kısıtlanması olasılığı kontrol edilmelidir.
Manyetik ayırma işlemi yalnızca ferromanyetik metal kirleticilere yöneliktir. Mikrobiyolojik, kimyasal veya manyetik olmayan yabancı madde problemlerinin giderildiği varsayılmamalıdır.
10. Tablet Üretiminde Kullanılan Yardımcı Madde Besleme Hatları
Tablet üretiminde yardımcı maddeler, formülasyonun gereksinimlerine göre farklı aşamalarda besleme sistemlerine aktarılabilir. Bu aşamalarda hammadde kaynaklı ferromanyetik kirleticilerin kontrolü değerlendirilebilir.
260×260 mm neodyum elek mıknatıs, uygun geçiş açıklığına sahip bir besleme noktasında manyetik kontrol elemanı olarak planlanabilir. Bunun için montaj alanı ve gerçek hammadde akışı birlikte değerlendirilmelidir.
Beş adet Ø25 mm manyetik çubuk, malzemenin geçişi sırasında farklı manyetik yüzeyler oluşturur. Parçacıkların tutulması, manyetik alanın yanında akış koşullarından da etkilenebilir.
Ürünün belirli bir tablet presi veya besleme sistemine doğrudan uyumu doğrulanmamıştır. Teknik seçim, ilgili üretim ekipmanının tasarımına göre yapılmalıdır.
11. Kapsül Dolumunda Kullanılan Toz Yardımcı Maddeler
Kapsül dolum süreçlerinde farklı toz karışımları ve yardımcı maddeler kullanılabilir. Bu hammaddeler, dolum öncesinde çeşitli aktarma ve hazırlama işlemlerinden geçebilir.
Neodyum elek, uygun bir geçiş noktasında ferromanyetik metal parçacıklarının tutulmasına yardımcı olabilecek bir ekipmandır. Ancak kapsül dolum ekipmanının özel teknik gereksinimleri ayrıca değerlendirilmelidir.
İşlenen tozun akışkanlığı, manyetik çubuklar arasındaki malzeme hareketini etkileyebilir. Özellikle akışın düzensiz olması veya birikme eğilimi taşıması ürün seçiminde dikkate alınmalıdır.
Manyetik kontrol uygulaması, kapsül dolum prosesinin bütün kalite gereksinimlerini karşılamaz. Bu nedenle ürün, daha kapsamlı bir kontrol yaklaşımının uygun bir bileşeni olarak değerlendirilmelidir.
12. Farmasötik Toz Karıştırma Hatlarında Metal Kontrolü
Farmasötik üretimde yardımcı maddeler farklı karıştırma işlemlerinde kullanılabilir. Karıştırma öncesinde veya sonrasındaki uygun transfer noktalarında ferromanyetik yabancı maddelerin kontrolü değerlendirilebilir.
Beş çubuklu neodyum elek, manyetik yüzeylere yaklaşan uygun metal parçacıklarını tutmaya yardımcı olur. Bu işlevin etkinliği, hammadde miktarına ve akış biçimine bağlıdır.
Karıştırma ekipmanlarında bulunan mekanik bileşenler, bazı koşullarda aşınmaya maruz kalabilir. Böyle bir durumda oluşabilecek ferromanyetik parçacıkların kontrolü için uygun manyetik ayırıcılar kullanılabilir.
Bu ürünün belirli bir karıştırıcıyla mekanik uyumu veya kesin montaj noktası belirtilmemiştir. Kurulum öncesinde bağlantı ölçüleri ve temizlik erişimi doğrulanmalıdır.
13. Hammadde Transfer Noktalarında Manyetik Ayırma
Hammadde transfer noktaları, ürünün bir üretim ekipmanından başka bir ekipmana geçtiği bölgelerdir. Uygun bir transfer noktasında manyetik ayırıcı kullanılması ferromanyetik kirletici kontrolünü destekleyebilir.
260×260 mm kare manyetik elek, beş paralel çubuğuyla birden fazla manyetik tutma bölgesi oluşturur. Malzeme akışının bu bölgelerle etkileşmesi ayırma işlemi açısından önemlidir.
Akışın hızı ve dağılımı, metal parçacıkların manyetik yüzeye yaklaşma süresini etkileyebilir. Bu nedenle yalnızca çubuk sayısına bakılarak kesin ayırma performansı belirlenemez.
Kullanılacak transfer ekipmanının tam tasarımı bilinmediğinden özel bir taşıma yöntemi doğrulanmış özellik olarak sunulmamalıdır. Uygulama şartları ayrıca belirlenmelidir.
14. AISI 304 Paslanmaz Çelik Çerçevenin Özellikleri
Ürünün kare çerçevesi AISI 304 kalite paslanmaz çelikten üretilmiştir. Bu malzeme çeşitli endüstriyel uygulamalarda mekanik ve korozyon özellikleri nedeniyle kullanılan bir paslanmaz çelik sınıfıdır.
Çerçeve, beş manyetik çubuğun bir arada tutulmasını sağlayan ana taşıyıcı yapıdır. Çerçevenin gerçek dayanımı ve geometrik davranışı kullanılan malzeme kalınlığına bağlıdır.
AISI 304 paslanmaz çelik, her kimyasal maddeye karşı sınırsız dayanıklılık sağlamaz. Temizlik kimyasalları ve üretim ortamıyla uyumluluk ilgili proses koşullarına göre değerlendirilmelidir.
Farmasötik uygulamalarda malzeme sınıfının yanı sıra yüzey kalitesi de önemlidir. Ürünün yüzey işlemi belirtilmediğinden belirli bir yüzey pürüzlülüğü veya hijyen standardı iddia edilmemelidir.
15. AISI 304 Manyetik Çubuk Kılıfları
Beş manyetik çubuğun dış kılıfları AISI 304 kalite paslanmaz çelikten üretilmiştir. Kılıflar, iç neodyum mıknatıslarla işlem gören malzeme arasında koruyucu bir dış yüzey oluşturur.
Ferromanyetik parçacıklar, manyetik alan etkisiyle çubuk kılıflarının dış yüzeylerine tutunabilir. Böylece metal kirleticiler uygun koşullarda ürün akışından ayrılabilir.
Çubuk kılıflarının et kalınlığı ve kesin yüzey işlemi henüz bildirilmemiştir. Bu nedenle belirli bir yüzey pürüzlülüğü veya kılıf kalınlığı değeri kullanılmamalıdır.
Periyodik bakım sırasında kılıfların yüzey bütünlüğü kontrol edilmelidir. Ezilme, çizilme veya bağlantı hasarı gibi durumlar ürünün kullanım uygunluğunu etkileyebilir.
16. Ø25×250 mm Manyetik Çubukların Teknik Yapısı
Ürünün her manyetik çubuğu Ø25 mm çapında ve 250 mm uzunluğundadır. Bu ölçüler manyetik sistemin temel mekanik özelliklerindendir.
Beş çubuk birlikte kare çerçeve içerisinde paralel bir manyetik dizilim oluşturur. Bu yapı, uygun malzeme akışında farklı noktalarda manyetik etkileşim sağlanmasına yardımcı olur.
Manyetik çubuk uzunluğunun tamamında eşit manyetik alan bulunduğu varsayılmamalıdır. Alanın dağılımı, iç mıknatıs yerleşimine ve çubuğun manyetik devre yapısına göre farklılık gösterebilir.
Çubukların bakım sırasında uygun şekilde korunması önemlidir. Özellikle kılıfların darbe ve mekanik deformasyondan uzak tutulması kullanım güvenilirliğini destekler.
17. Manyetik Eleğin Çalışma Prensibi
Neodyum elek mıknatıs, ferromanyetik metal parçacıklarını manyetik alan yardımıyla tutmaya yönelik çalışır. Malzeme uygun geçiş bölgesinden ilerlerken parçacıklar manyetik çubukların alanından etkilenebilir.
Demir ve uygun ferromanyetik çelik parçacıkları yeterli kuvvet oluştuğunda çubuk yüzeylerine doğru çekilebilir. Böylece bu kirleticilerin ürün akışından ayrılması hedeflenir.
Manyetik ayırma, belirli gözenek boyutuyla çalışan mekanik eleklerden farklıdır. Çubukların arasından geçebilecek bazı metal parçacıklar manyetik kuvvet sayesinde tutulabilir.
Manyetik yüzeylerde biriken metal parçacıklarının uygun şekilde uzaklaştırılması gerekir. Manuel temizlik, bu sistemin periyodik bakım faaliyetlerinden biridir.
18. Metal Partikül Tutma Performansını Etkileyen Faktörler
Manyetik tutma performansı parçacıkların boyutuna, malzeme türüne ve manyetik özelliklerine bağlıdır. Parçacığın manyetik çubuk yüzeyine uzaklığı da önemli bir etkendir.
10.000 Gauss manyetik alan değeri ürünün doğrulanmış teknik özelliğidir. Ancak bu değer bütün ferromanyetik parçacıkların kesin olarak tutulacağı anlamına gelmez.
Hammadde akışının yoğunluğu, hızı ve geçiş yönü ayırma davranışını değiştirebilir. Özellikle manyetik yüzeylerden uzak geçen metal parçacıkların tutulma koşulları farklı olabilir.
Gerçek performansın belirlenmesi için uygulamaya uygun testler yapılmalıdır. Bu testler belirli bir ürün, kirletici ve proses koşulu için değerlendirme sağlar.
19. Beş Manyetik Çubuğun Yerleşimi ve Malzeme Geçişi
Manyetik çubuklar, kare çerçeve içerisinde yan yana yerleştirilmiştir. Böylece geçiş alanı birden fazla manyetik kontrol bölgesine ayrılır.
Çubuklar arasındaki boşluklar, malzemenin geçiş davranışını etkiler. Ancak kesin aralık ölçüleri verilmediğinden kullanılabilir net kesit sayısal olarak belirtilmemelidir.
Beş çubuklu düzen, farklı bölgelerde ferromanyetik parçacıkların tutulmasına yardımcı olabilir. Bununla birlikte her çubukta aynı miktarda metal birikmesi beklenmemelidir.
Malzeme geçişinin düzenli olması, manyetik ayırma uygulamasının değerlendirilmesinde önemlidir. Akışta birikme veya köprüleşme gibi sorunların olup olmadığı gerçek prosesle kontrol edilmelidir.
20. İlaç Yardımcı Maddelerinde Olası Metal Kirliliği Kaynakları
Farmasötik yardımcı maddeler farklı hammadde hazırlama ve taşıma aşamalarından geçebilir. Bu süreçlerde mekanik ekipmanlardan veya hammadde kaynaklarından ferromanyetik metal parçacıkları oluşabilir.
Üretim ekipmanlarının bazı metal parçalarında meydana gelen aşınmalar, uygun ferromanyetik özellikte kirleticiler meydana getirebilir. Bu parçacıkların ürün akışına karışması istenmeyen bir durumdur.
Manyetik elek, belirlenen bir kontrol noktasında bu tür parçacıkları tutmaya yardımcı olabilir. Ancak manyetik sistem yalnızca hedeflenen manyetik özellikteki kirleticilere karşı etkilidir.
Metal parçacıkların kaynağı, manyetik yüzey üzerinde bulunmalarından hareketle kesin olarak belirlenemez. Gerekli durumlarda proses ekipmanlarının ve hammadde kaynaklarının ayrıca incelenmesi gerekir.
21. İlaç Üretim Ekipmanlarının Korunmasına Katkısı
Farmasötik üretim hatlarında farklı mekanik ekipmanlar kullanılmaktadır. Ferromanyetik metal parçacıkların bazı ekipmanlara ulaşması, belirli çalışma sorunlarına katkıda bulunabilir.
Neodyum elek mıknatıs, uygun bir transfer noktasında bu parçacıkların tutulmasına yardımcı olarak sonraki ekipmanlara taşınabilecek metal kirletici miktarını azaltmayı hedefleyebilir.
Ekipman korumasının düzeyi manyetik ayırıcının gerçek performansına bağlıdır. Bu nedenle bütün mekanik arızaların veya aşınmaların önleneceği iddia edilmemelidir.
Doğru ürün seçimi için ekipmanın geçiş açıklığı ve hammadde akışı birlikte değerlendirilmelidir. Bakım erişimi de manyetik eleğin kullanımında önemli bir kriterdir.
22. Manuel Temizleme Yöntemi ve İşletme Kolaylığı
Bu modelin temizleme yöntemi manuel olarak belirtilmiştir. Manyetik çubuk yüzeylerinde biriken ferromanyetik parçacıklar uygun bakım prosedürüyle uzaklaştırılır.
Temizlik öncesinde bağlı bulunduğu üretim sistemi güvenli şekilde durdurulmalıdır. Hareketli parçalar ve ürün akışı kontrol altına alınmadan manyetik eleğe müdahale edilmemelidir.
Temizlik sırasında beş manyetik çubuğun tamamı kontrol edilmelidir. Biriken metal parçacıklarının yanı sıra hammadde kalıntılarının da değerlendirilmesi önemlidir.
Temizlik sıklığı gerçek kullanım koşullarına göre belirlenmelidir. Hammadde miktarı ve metal kirliliği düzeyi, bakım aralıklarını etkileyebilir.
23. Farmasötik Üretimde Malzeme ve Hijyen Değerlendirmesi
İlaç üretiminde kullanılacak ekipmanların malzeme özellikleri ve temizlenebilirliği önem taşır. Manyetik ayırıcılar da ilgili tesisin kalite gereksinimleri kapsamında değerlendirilmelidir.
Bu ürünün çerçevesi ve çubuk dış kılıfları AISI 304 paslanmaz çelikten üretilmiştir. Ancak malzeme sınıfı tek başına farmasötik kullanım için gerekli bütün uygunluk kriterlerinin karşılandığını göstermez.
Yüzey pürüzlülüğü, bağlantı ayrıntıları, sızdırmazlık ve temizlik doğrulaması gibi konular ayrıca incelenebilir. Bunlara ilişkin teknik değerler belirtilmediğinden kesin uygunluk beyanı verilmemektedir.
Ürünün kullanılacağı tesisin kalite birimi tarafından proses ve hammadde uyumu değerlendirilmelidir. GMP sertifikasyonu veya belirli farmasötik standartlara uygunluk, doğrulanmış belge bulunmadan ileri sürülmemelidir.
24. 80°C Maksimum Çalışma Sıcaklığı
Ürünün maksimum çalışma sıcaklığı 80°C’dir. Bu değer, üretim hattındaki gerçek sıcaklık koşullarıyla karşılaştırılmalıdır.
Neodyum mıknatısların manyetik özellikleri sıcaklık artışından etkilenebilir. Uygun sınırların aşılması bazı durumlarda kalıcı manyetik performans kaybına yol açabilir.
İlaç yardımcı madde üretimindeki farklı proses noktalarında sıcaklıklar değişebilir. Manyetik eleğin kullanılacağı bölgedeki gerçek sıcaklık ayrıca kontrol edilmelidir.
80°C sınırı, ürünün bütün sıcak farmasötik proseslere uygun olduğunu göstermez. İşletme koşullarının doğrulanması güvenli ürün seçiminin bir parçasıdır.
25. Elektrik Gerektirmeyen Kalıcı Manyetik Sistem
Üründe kalıcı N35 neodyum mıknatıslar bulunmaktadır. Bu mıknatıslar normal çalışma sırasında manyetik alan oluşturmak için harici elektrik beslemesine ihtiyaç duymaz.
Elektrik gerektirmeyen yapı, uygun geçiş noktalarında pasif bir ferromanyetik kontrol sistemi oluşturur. Manyetik eleğin temel ayırma işlevi elektrikli bobinlerle sağlanmaz.
Kalıcı mıknatıs kullanılması, bakım gereksiniminin tamamen ortadan kalktığı anlamına gelmez. Manyetik çubukların temizliği ve mekanik yapının kontrolü yine gereklidir.
Manyetik eleğin bağlı olduğu diğer üretim ekipmanlarının enerji gereksinimleri devam edebilir. Elektrik gerektirmeme özelliği yalnızca manyetik alan oluşturma işleviyle ilişkilidir.
26. İş Güvenliği ve Manyetik Eleğin Kullanımı
Güçlü neodyum mıknatıslar ferromanyetik parçaları kontrolsüz biçimde çekebilir. Bu nedenle montaj ve temizlik sırasında ani hareket ve sıkışma risklerine karşı dikkatli olunmalıdır.
Manyetik alanlar bazı tıbbi implantlar ve manyetik alana duyarlı cihazlar açısından risk oluşturabilir. Uygun çalışma prosedürleri ve güvenlik uyarıları kullanılmalıdır.
Manyetik elek temizlenmeden önce proses ekipmanı güvenli duruma alınmalıdır. Hareketli mekanizmalar ve ürün akışı tamamen kontrol altına alınmalıdır.
Ürünün mekanik yük kapasitesi ve kesin montaj dayanımı bildirilmemiştir. Bu nedenle ürün doğrulanmamış kaldırma veya yük taşıma işlemlerinde kullanılmamalıdır.
27. Doğru İlaç Yardımcı Madde Manyetik Elek Seçimi
Manyetik elek seçilirken ilk olarak kullanılacak ekipmanın geçiş açıklığı ve hammadde özellikleri belirlenmelidir. Bu modelin 260×260 mm kare çerçevesi seçimde temel boyutsal bilgidir.
Beş adet Ø25×250 mm N35 neodyum çubuk ve 10.000 Gauss manyetik alan, ürünün doğrulanmış manyetik özellikleridir. Bu değerler gerçek proses ihtiyaçlarıyla karşılaştırılmalıdır.
Hammadde akış hızı, metal kirletici türü ve çalışma sıcaklığı seçim sürecinde dikkate alınmalıdır. Maksimum 80°C sıcaklık sınırı ve manuel bakım gereksinimi değerlendirilmelidir.
Montaj şekli, yüzey işlemi ve belirli hammadde uyumu henüz belirtilmemiştir. Nihai seçim öncesinde bu teknik bilgilerin tamamlanması ve proses uygunluğunun doğrulanması önemlidir.
28. 260×260 mm İlaç Yardımcı Madde Neodyum Elek Mıknatısın Genel Değerlendirmesi
260×260 mm Ø25 mm 5 çubuklu neodyum elek mıknatıs, ilaç yardımcı madde üretiminde uygun hammadde besleme ve transfer noktalarında ferromanyetik metal parçacıklarının tutulmasına yardımcı olmak amacıyla değerlendirilebilen endüstriyel manyetik ayırma ekipmanıdır. Kare çerçevesi ve paralel manyetik çubukları ürünün temel konstrüksiyonunu oluşturur.
Üründe beş adet Ø25×250 mm N35 kalite neodyum manyetik çubuk kullanılmaktadır. 10.000 Gauss (1 Tesla) manyetik alan değeri, manyetik sistemin doğrulanmış özelliklerinden biridir.
AISI 304 paslanmaz çelik çerçeve ve çubuk dış kılıfları, ürünün mekanik ve malzeme özelliklerini oluşturur. Maksimum çalışma sıcaklığı 80°C olup manyetik yüzeylerdeki ferromanyetik parçacıklar manuel olarak temizlenir.
Elektrik gerektirmeyen kalıcı manyetik yapı, uygun proses noktalarında ferromanyetik metal kontrolüne yardımcı olabilir. Gerçek farmasötik kullanım uygunluğu, akış koşulları, malzeme özellikleri ve tesisin kalite gereksinimleri doğrulandıktan sonra değerlendirilmelidir.




