Mıknatıs Şekilleri ve Kutupları
Merak edilen bir konu olan mıknatıs kutupları 2 adettir. Bunlar kuzey (N) ve güney (S) olarak ifade edilir. Mıknatısın çektiği maddeler ise nikel, kobalt, demir içerikleridir. Sadece bunları çekebildiği gibi bunların oluşturduğu bir karışımı veya alaşımı da çekecektir. Bu özelliğe de mıknatıslanma denilmektedir. Eğer mıknatıs kırılırsa, bölünürse yine N-S kutupları özelliklerini korur kaybolmaz.
Mıknatıs kutupları, orta kısımlarına göre manyetik özelliği daha fazladır yani daha çok çekim özelliği vardır. Bu yüzden bazen çekilen maddelerin mıknatısın uçlarında toplanmış olduğunu görürüz.
Mıknatıs zıt kutuplar birbirini çeker mi iter mi?
Mıknatıs özelliği gereği zıt kutuplar birbirini çeker evet. Aynı kutuplar da birbirini iter. North ve South olarak adlandırılan bu kutuplar fiziğin değişmez kanunudur. Kuzey kutbu aslında manyetikleşmenin bağladığı yer ve güney kutbu ise son bulduğu yerdir.
Mıknatıs aynı kutupları birbirini çeker mi iter mi?
Mıknatıs özelliği gereği aynı kutuplar birbirini iter. Zıt kutuplar ise birbirini çeker. North ve South olarak adlandırılan bu kutuplar fiziğin değişmez kanunudur. Kuzey kutbu aslında manyetikleşmenin bağladığı yer ve güney kutbu ise son bulduğu yerdir.
Mıknatıs Bölündüğünde Kutuplar Nasıl Etkilenir?
Mıknatıs bölündüğünde kutuplar teke düşmez. Yani bu amaçla kırmaya bölmeye kalkarsanız yeniden iki adet kutup oluşturursunuz. Yani bir mıknatıs parçalara da ayrılsa her parça kendi içinde iki manyetik kutup içerecektir. Bölünerek, kırılarak manyetik kutuplar kaybolmamaktadır. North ve South kutupları aynen özelliklerini korumaya devam etmektedir.