Mıknatıs – Neodyum Mıknatıs | Magneteksan

Mıknatıs Çeşitleri Nelerdir?

bağcılar mıknatıs

Mıknatıs Çeşitleri Nelerdir? En Sık Kullanılan Mıknatıs Türleri

Bu yazımızda mıknatıs tanımı ve mıknatıs çeşitleri üzerinde duracağız. Demir ve nikel gibi mıknatıs çeşitleri tarafından çekilen ferromanyetik malzemeleri çekmeye yarayan alete mıknatıs denir. Mıknatıslar kendi içlerine ikiye ayrılır. Doğal mıknatısların karekteristik yapısında manyetit adında demir oksit bileşiği bulunmaktadır. Yapay mıknatısın içeriğinde mıknatısın türüne göre Neodyum, Demir ve Alüminyum, Cobalt, Nikel gibi elementler bulunmaktadır. Günlük hayatımızda yaşamı kolaylaştıran aletlerin mıknatıs türü yapay mıknatıslardır. Yapay mıknatısların şekli, ölçüsü ve yapısı birbirinden değişik modellerde olabilmektedir. Günlük hayatta işlerimizin kolaylaşması adına pek çok yerde mıknatıs kullanırız.

Yön bulmada kullanılan pusulaların içerisinde mıknatıs bulunmaktadır. Ayrıca elimize geçen demir ve nikel maddelerini bu alet sayesinde çekeriz. Birbirine bağlanmasını istediğimiz maddeleri mıknatısla bağlayarak birlikte tutabiliriz. Böylelikle mıknatısların etrafında önemli maddeleri tutabiliriz. Mıknatısların üzerine daha sonra kaybolmasını istemediğimiz türde olan küçük ve demir olan eşyalarınızı mıknatısa bağlayarak kenara kaldırabilirsiniz. Böylece eşyalarınız kaybolmayacak ve mıknatısı verimli bir şekilde kullanabileceksiniz. İstanbul ilinde birçok dükkândan mıknatıs satın alabilirsiniz. İstanbul’un Pendik gibi birçok ilçesinde kırtasiyelerden mıknatıs temin edebilirsiniz.  Çeşitleri ve özellikleri dolayısıyla Magneteksan firmasında bir çok stok neodyum, 300 Oksit ve AlNiCo mıknatıslar bulunmaktadır.

Mıknatıs Türleri Nelerdir?

Mıknatıs çeşitleri üç adettir. Mıknatıs çeşitleri;

  • Doğal Mıknatıs
  • Yapay Mıknatıs
  • Elektromıknatıs

olarak üçe ayrılır.

İlgili:  Doğal mıknatıs çeşitleri nelerdir?

Doğal Mıknatıs, doğada oluşan mıknatıs türüne denir. Doğal mıknatıslar, Nikel, kobalt ve demir gibi maddelerde ferromanyetik özellik göstermektedir. Yapay mıknatıs ise gerçekte oluşan doğal mıknatıslara göre daha az oluşturulan yapay mıknatıslardır. Günlük hayatta kullandığımız mıknatıs çeşidi yapay mıknatıslardır. Mıknatıs üretimi yapan firmalar yapay mıknatısları değişik şekillere üretimini yapmaktadır. Yapay mıknatıs üretilirken bir çok farklı element kullanılır. Yapay mıknatısın fiyatları büyüklüğüne göre değişim göstermektedir. Günlük hayatta özellikle ilkokul çağında öğretilen bilgiler arasında mıknatıs bulunur. Mıknatısın kuzey ucu N  güney ucu ise S olarak gösterilir. Mıknatısın zıt kutupları birbirini çeker. Aynı kutupları ise birbirini itmektedir. Son tür olan Elektromıknatıs ise manyetik özelliğe sahip aletlerden biridir.

Elektromıknatıs kabloların arasından geçen akımın metal nüve ile etkileşime  geçmesiyle meydana gelmektedir. Bu nedenle evimizde bulunan elektronik eşyaların içerisinde elektromıknatıs bulunmaktadır. Bu eşyalara örnek verilecek olunursa Televizyonda elektromıknatıs bulunur. Elektrik akımı etkisi ile birlikte çalışmaktadır.

Son Yazılar

brc gıda güvenliği ürünlerimiz

BRC Gıda Güvenliği Nedir?

BRC, yani British Retail Consortium (İngiliz Perakende Konsorsiyumu), gıda güvenliği ve kalite yönetimi alanında uluslararası bir standart ve sertifikasyon programıdır. BRC Uluslararası Gıda Güvenliği Standardı,

Yeni Ürünler

Kolay temizlenebilir manyetik bar mıknatıs 25 mm çapında ve 250 mm uzunluğunda, paslanmaz, gıdaya uygun ve sertifikalıdır.
Paslanmaz yapıdaki bu konik manyetik elek mıknatıs tuz, şeker veya un gibi ürünlerin metallerden ayrıştırılması için tarafımızdan üretildi.
Kovan tipi ikiz manyetik plaka mıknatıs seperatörler gıda firmalarının çok sık tercih ettiği manyetik ayırıcılardır. Paslanmaz ve gıdaya uygundur.