Malzemenin üzerinde bulunan artık mıknatıslanma bazen istenilen bir şey olabilirken, çoğu zaman problemli ve gidermesi zahmetli bir manyetiklenmedir. Örnek olarak bir tornavidanın ucuna vidaları artık mıknatıslanma ile yapışmasını sağlayabiliriz. Ama plastik ya da metal sektöründe kullanılan iki adet çelik kalıp malzemesini manyetikleştiyse hiç istenlemeyen bir durum meydana gelir.
Üretimini yaptığımız demanyetizasyon cihazı ile kalın malzemelerin üzerinde birikmiş olan manyetik akı yok edilecektir.
Demanyetizasyon İşlemi / Manyetik Alma
Demanyetizasyon işlemi mıknatıs alma konusunda son teknolojik makine imalatı yapmaktayız. Türkiye piyasasında kalın malzemeleri demanyetize etmek için gerekli olan demanyetize cihazı tarafımızdan üretilmektedir.
Mıknatıs ile direk olarak temas eden malzemeler üzerilerinde bulunan manyetik yoğunluğu paylaşırlar. Örnek olarak taşlama tezgahında yüzeyi temizlenen çelik kalıp malzemeleri, manyetik tutucu ile temas ettiği zaman mıknatıslanma özelliğini kalıp malzemelere yüklerler. Bu kalıplar prese bağlandığı zaman her ürün basıldığında manyetik özelliği sac malzemeye yüklerler. Daha sonraki boyama, kaplama veya hassas ölçüm işlemlerinde problem yaratır. Bu manyetik alanın demanyetizasyon cihazından geçirilerek yok edilmesi gerekir.
Demanyetizasyon işlemi mıknatıs alma projesi ile ilgili KOSGEB’e yapılan başvuru sonucu desteklenmesi için onay alınmıştır.
Demanyetizör / Demanyetize Makinası




Müşterinin talebine göre özel ölçülerde demanyetizör (demanyetize makinası) üretimini yerli mühendislik altyapısı ile gerçekleştirmekteyiz. Üretim esnasında parçaların yüzeyinde meydana gelen manyetik alan, parçanın boyama, temizle ya da 3boyutlu ölçüm işlerinde hataya sebebiyet vermektedir. Bunun önüne geçmek için parçanın yüzeyinde bulunan manyetik alanın kaldırılması yani demanyetize edilmesi gerekmektedir. Demanyetizasyon işlemi sanıldığı kadar basit değil, tüm kapsamı ile ele alınması gerekmektedir.
Demanyetize Cihazı/Demanyetizör/Mıknatıs Alma/Demanyetizasyon
Fotoğraflarda gösterilen demanyetize cihazı band üzerinden geçen parçaların üzerinde kalan artık mıknatıslanmanın yok edilmesini sağlar. İstenilen ölçülerde kare, 350x150mm, 300x200mm, Yuvarlak Ø300 mm demanyetize cihazı üretmekteyiz.
Demanyetize Neden Yapılır ( Degauss )?
Manyetik metal malzemeler, örnek olarak çelik ürünleri ve ekipmanları manyetik alan ile aynı yerde kullanıldıkları zaman kolaylıkla manyetize olurlar. Mesela, manyetik bir kalıp bağlama tablasında veya manyetik konveyör den sonra ürünler manyetikleşir. Bu manyetik alanın taşınmasının diğer sebepleri ; kaynak işlemi, eğme, bükme, CNC işleme, derin çekme ve mekanik vibrasyon.
Malzemenin Demanyetize Olma Sebepleri
İstenmeyen artık manyetik alan aşağıdaki problemlere sebep olur,
- Seri üretimde ürünün kalıplara yapışması;
- Galvanizlemeden sonra pürüzlü yüzey;
- Kaynak yaparken zorlanma;
- Kaynağın sadece bir tarafta olup, diğer tarafa geçmemesi;
- Rulman aşınmasında artış
- Ve daha bir çok problem;
Toz partiküllerinin yüzeyde kalmaması için bir belli aralıklara kadar metalin yüzeyinde gauss değeri olmaması gerekir. Olması gereken minimum gauss değeri sektörler arası değişiklik gösterir.