Manyetize olmak; bir metalin mıknatıslık özelliği kazanmasıdır. Manyetik olmanın seviyesi ise Gauss ile ifade edilir. Genellikle metaller 0-200 Gauss aralığında manyetik özellik kazanır. Bu değer, bir neodyum mıknatısın 4000 Gauss olduğu düşünüldüğünde çok yüksek görünmese de üretim aşamalarında firmalara oldukça zorluk çıkarmaktadır. Bu yazımızda manyetize olmuş malzemelerin yarattığı sorunlardan bahsedeceğiz.
Nikel -Krom kaplama, kateforez kaplama veya çinko kaplama gibi yüzey işlemlerinden önce artık mıknatıslanmanın MG-605 veya muadili bir Gaussmetre ile ölçülmesi gerekir. Metal malzemenin yüzeyinde artık mıknatıslanma kalırsa eğer yukarıdaki fotoğralarda görüldüğü gibi malzeme havuz içinde bulunan metalleri kendine çekerek kaplama prosesini engelleyecektir. Mıknatıslanmış malzemeler demanyetize edilmeden KAPLANMAMALIDIR.
Fotoğraflar: Sektörde kullanım, Üretim sonrası beklenen parça yüzeyi, MIKNATISLANMA SONUCU ORTAYA ÇIKAN ARTIK MIKNATISLANMA < 50 Gauss
En çok karşılaşılan örnek vakalar:
- Otomotiv sektöründe araç içi gözüken parçalarının parlak krom kaplanmasında.
- Beyaz eşya sektörü, fırın içi tel ve ızgara yüzeylerinde.
- Rulman, bilya veya hareketli makine parçalarının yüzeylerinde karşılaşılır.
Fotoğraflar: Sektörde kullanım, Üretim sonrası beklenen parça yüzeyi, MIKNATISLANMA SONUCU ORTAYA ÇIKAN ARTIK MIKNATISLANMA < 50 Gauss
Uygun kaplama prosesi için 10 Gauss üzerindeki artık mıknatıslanma değerinin yok edilmesi gerekir. Otomotiv ve beyaz eşya sanayii için ideal artık mıknatıslanma değerini 0-5 Gauss olması istenir. 50- 100- 200 Gauss değerleri yüksek olmakla birlikte metal malzemenin mıknatıs olduğu anlamına gelir. Üretimini yaptığımız demanyetize makineleri ile demanyetize edilmeden bu mıknatıslanma değeri kendiliğinde yok olmaz.